Pagina 1 van 1

Digitale krantenkoppen

Geplaatst: 28 jan 2021, 16:48
door Admin
De digitale krantenkoppen:
  • "Cijfers stijgen weer .... Teruggekeerde reizigers namen virus mee. Komende weken cruciaal." (Nieuwsblad)
  • "Besmettingen in Brussel stijgen met 62 procent, vooral door terugkerende reizigers." (Het Laatste Nieuws)
  • "Besmettingscijfers Corona stijgen weer". "Volgende week wordt cruciaal" (De Standaard)
  • "Aantal besmettingen stijgt opnieuw" (De Morgen)
  • "Gemiddeld aantal besmettingen stijgt met 11 procent (VRT nieuws)
  • "Cijfers gaan weer omhoog: Komende week cruciaal” (Gazet van Antwerpen)
  • "De cijfers gaan weer omhoog. Komende week cruciaal" (Het Belang van Limburg)
  • "MVR: een reisverbod lijkt me een goed idee" (vtm nieuws)
  • En daartussen: opinieartikels en politieke smeekbedes voor méér beschikbare vaccins, teneinde de bevolking tegen het begin van de zomer allemaal gevaccineerd te hebben.
En dan nu: de ECHTE cijfers.

Het gaat goed tot ZEER goed coronagewijs. We zitten qua aantal besmettingen, gehospitaliseerden, doden op het niveau van half oktober. Dat wil zeggen: gemiddeld minder dan 180 gehospitaliseerden mét Covid per provincie en gemiddeld zo'n 30 mensen per provincie die op Intensive Care liggen. Een belangrijk deel van deze mensen ligt daar dus mét covid, en niet door covid; geregeld zijn het zieke mensen met andere kwalen, die in het ziekenhuis een positieve pcr-test kregen, zonder daarom per se symptomen te hebben. Dagelijks sterven per provincie gemiddeld vijf mensen met Covid, meestal hoogbejaarden.

Meer zelfs: vrt maakte een artikel waaruit blijkt dat van de 20.000 officiële covid-overlijdens, er driekwart ouder waren dan 75 jaar, en meer dan de helft ouder van 85 jaar. (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/06 ... PPKW3ezi1I). Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn in ons land 1239 mensen onder de 65 jaar gestorven met covid, en bijna altijd met één of meerdere onderliggende dodelijke ziektes.

De zogenaamde 'stijging' van het aantal besmettingen met 11% deze week is voorlopig volledig te verklaren door een grote stijging van 27% van het aantal testen. Het percentage positief geteste reizigers is zo'n 3%, wat MINDER is dan het percentage positief geteste niet-reizigers. De positiviteitsratio blijft gestadig dalen, wat ook bijzonder goed nieuws is. Uiteraard is ieder overlijden een drama voor de nabestaanden, en ook gehospitaliseerden kunnen flink afzien, ook soms maanden na datum.

Komt er op gegeven moment een 'derde golf'? Wie weet... Maar de cijfers tonen dit alvast langs geen kanten aan.

Mij lijkt het alvast tijd om te klinken en zo rap mogelijk heel wat versoepelingen te installeren. Te beginnen met het afschaffen van de avondklok, het niet langer verplichten van mondmaskers buiten en in de klas, het afschaffen van een samenscholingsverbod buiten, het opheffen van de kliklijnen, het heropenen van een deel van de lessen in het hoger onderwijs, het openen van contactberoepen (want daar voltrekt zich een grote ramp), en het geven van perspectief aan horeca en evenementensector. En het geven van échte informatie en hoop en massa's uitleg over het onderhouden van een gezond eigen immuniteitssysteem, waarbij vermindering van stress en angst en verdieping van sociale conctacten en vertrouwen CRUCIAAL zijn. We moeten de schade en het lijden dat veroorzaakt wordt door het virus blijven afwegen tegen de schade en het lijden dat veroorzaakt wordt door bepaalde maatregelen, en daar een gezonde balans in blijven zoeken. Dat heet politiek. Komaan, we KUNNEN dit.

Of....gaan we lekker vasthouden aan de angstporno tot iedere Belg zijn dure spuitjes heeft gekregen?